Nieuws

INWOONSTER VAN BORGLOON KRIJGT TWEEDE VACCIN NA HAAR 100STE VERJAARDAG

28.06.2021

Corona_VaccinatiecentrumRegioBorgloon_AanpassingWebsite_Nieuwsbericht0

BORGLOON – In het vaccinatiecentrum van Borgloon kreeg Marie Misotten haar tweede coronavaccin toegediend, twee dagen na haar 100ste verjaardag. Dat zijn niet één, maar twee redenen om een corona-proof feestje te bouwen. Ze werd naar het vaccinatiecentrum gebracht door haar zoon Raymond en daar werd ze in de bloemetjes gezet.


Corona-veilig feest

Vrijdag 11 juni 2021 was een speciale dag voor Marie Misotten uit Borgloon. Die middag mocht ze haar tweede coronaprik ontvangen, twee dagen na haar 100ste verjaardag. Een groot feest, dat zat er dit jaar niet in. Maar de 100-jarige blijft positief: “Wij hebben mijn verjaardag afgelopen zondag gevierd met tien personen in openlucht, gelukkig was het mooi weer”, vertelt ze. “Normaal gezien was er een feest met 60 genodigden gepland, dit kon door corona natuurlijk niet doorgaan. Ik vond dat eigenlijk niet erg, ik kan niet meer goed tegen drukte dus een grote bijeenkomst moest voor mij niet. Het was klein maar fijn.”


100 rozen

Marie Misotten had geen schrik voor het vaccin.Mijn kleindochter is verpleegkundige en zij heeft me op voorhand gerustgesteld. Ze had gelijk want ik heb niets gevoeld van het prikje. Ik had geen last bij het eerste vaccin en ook nu, na de tweede prik, voel ik niks”, aldus onze jarige.


Na de vaccinatie werd ze opgewacht door de burgemeesters van Borgloon, Kortessem en Wellen en ook de burgemeester van Heers liet zijn felicitaties overbrengen. Ze ontving ook een attentie: een kleurrijk boeket met welgeteld 100 rozen. Ook sprak de burgemeester van Borgloon enkele mooie woorden om Marie Misotten een onvergetelijke verjaardag toe te wensen, weliswaar zonder drie kussen en mét mondmasker.


Geen rusthuis

Sinds vorig jaar woont Marie Misotten in bij haar zoon, Raymond Thijs, die haar ter plaatse bracht. Ook tijdens de coronacrisis krijgt ze om de andere dag bezoek, de kinderen en kleinkinderen komen dan langs. Steeds op anderhalve meter afstand. Als familiefeestjes binnenkort terug mogen, neemt zoon Raymond zijn moeder vast en zeker terug mee.


Marie Misotten is nog helder van geest en mobiel. “Mama drinkt regelmatig een glaasje whisky. Een overblijfsel van toen ze veertig jaar lang als kokkin werkte in een kasteel. Vroeger dronk ze dat puur, tegenwoordig met wat water”, vertelt haar zoon Raymond. “Misschien is dat haar grote geheim om lang te leven.” In huis stapt ze met een wandelstok en ze is ook heel handig met de rollator.


Vaccinatiecentrum Borgloon

Het vaccineren in het vaccinatiecentrum te Borgloon loopt als een trein: tot en met zaterdag 12 juni werd er van 08u00 tot 20u00 gevaccineerd, er werden meer dan 5 000 prikjes gezet. Elke persoon die gevaccineerd wordt, is een kleine overwinning. Zo kunnen we terugkeren naar het normale leven. Momenteel ontvangen de 40- tot 45-jarigen hun oproepingsbrief; de oudere bevolking keert terug voor haar tweede vaccinatie. Maar de vaccinatie van Marie Misotten was er eentje die we niet snel zullen vergeten.


Na de vaccinatie kunnen de bezoekers een foto nemen bij de selfiewall. Ze kunnen hun vaccinatieselfie delen op sociale media met de hashtag

#samendoorpikkenwedecoronabubbel

en hun gemeente taggen. Misschien overtuigen ze zo nog enkele twijfelaars om zicht te laten vaccineren!

RICHTDATUM VACCINATIE

10.05.2021

Corona_VaccinatiecentrumRegioBorgloon_AanpassingWebsite_20210507_01b

Benieuwd wanneer je aan de beurt bent voor je coronavaccinatie?

Bereken je richtdatum via deze link: https://www.laatjevaccineren.be/wanneer-word-ik...


Deze tool toont de data voor mensen tussen 18 en 64 jaar zonder onderliggende aandoening die hen prioriteit geeft voor vaccinatie. Geen exacte timing, maar een inschatting voor je uitnodiging en de eerste en tweede dosis van het vaccin.

 

Omwille van een technische storing ontvingen een aantal inwoners geen uitnodiging voor vaccinatie. Personen van geboortejaar 1948 die nog niet uitgenodigd werden, kunnen contact opnemen met de helpdesk van het vaccinatiecentrum.

RESERVESYSTEEM VOOR VRIJGEKOMEN VACCINATIEPLAATSEN

13.04.2021

Corona_VaccinatiecentrumRegioBorgloon_AanpassingWebsite_20210416_03b

Q-wat ? QVAX ! Sinds dinsdag 13 april zijn 34 vaccinatiecentra, waaronder ook het vaccinatiecentrum regio Borgloon, gestart met het gebruik van QVAX: een reservesysteem voor online inschrijvingen om vrijgekomen vaccinatieplaatsen snel in te vullen.

 

Wil jij je aanmelden op de lijst van QVAX? Ga naar www.qvax.be. Als jij je al ingeschreven hebt op QVAX.be, dan moet je dat niet opnieuw doen. Als je al geregistreerd bent, kijk dan regelmatig je beschikbaarheden na en pas aan indien nodig. Voor meer informatie over QVAX, kan je surfen naar https://www.laatjevaccineren.be/inschrijven-op-de-reservelijst-van-een-vaccinatiecentrum-qvax.

 

De mensen op de reservelijst worden opgeroepen in dalende leeftijd, zoals voorzien in de vaccinatieplanning, en dus niet op basis van wie zich eerst heeft ingeschreven. Benieuwd of jij als risicopatiënt eventueel versneld wordt opgeroepen? Neem een kijkje op www.myhealthviewer.be.

VACCINATIECENTRUM REGIO BORGLOON

START MET VACCINEREN

Corona_VaccinatiecentrumRegioBorgloon_AanpassingWebsite_Nieuwsbericht0
Corona_VaccinatiecentrumRegioBorgloon_AanpassingWebsite_Nieuwsbericht0

In het vaccinatiecentrum in Borgloon, in het gemeenschapscentrum Panishof, werden vandaag de eerste vaccinaties gezet. Zo start ook regio Borgloon met het vaccineren.


In het vaccinatiecentrum regio Borgloon, dat dienst doet voor inwoners van de gemeenten Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen, werden er vorige week 200 vaccins geleverd.

Vandaag kregen alvast 60 zorgverleners hun inenting tegen het coronavirus in het vaccinatiecentrum tussen 16u00 en 20u00. Een primeur voor Rita Goossens, zelf verpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis Borgloon, want zij kreeg als eerste haar vaccinatie.

Het vaccinatiecentrum kon vandaag rekenen op de hulp van 15 vrijwilligers die klaarstonden om hun steentje bij te dragen.

Morgen worden er nog eens 140 zorgverleners gevaccineerd, dit zal gebeuren in twee shiften tussen 08u00 en 16u00.

OPBOUW VACCINATIECENTRUM PANISHOF AFGEROND

IMG_0920
IMG_0921
IMG_0922
IMG_0923
IMG_0924

In samenspraak met het ELZ Haspengouw beslisten de gemeenten Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen om samen één vaccinatiecentrum op te richten in het gemeenschapscentrum Panishof in Bommershoven (Borgloon).

De voorbereidingen zijn inmiddels bijna afgerond en de feestzaal werd omgevormd tot vaccinatiecentrum.


Bezoekers moeten zich eerst aanmelden aan het onthaal en krijgen daar een kleurcode toegewezen. Aan de hand van deze kleur word je naar de juiste wachtruimte geleid en vervolgens naar één van de drie vaccinatielijnen. Met mobiele wanden werden kleine kabinetten gebouwd waarin iedereen afzonderlijk ingeënt zal worden. Na je prikje moet je nog even plaatsnemen in de wachtruimte en vervolgens word je via een aparte uitgang weer naar buiten geleid.

30.000STE PRIK IN HET VACCINATIECENTRUM REGIO BORGLOON!

01.07.2021

Corona_VaccinatiecentrumRegioBorgloon_AanpassingWebsite_Nieuwsbericht0

Weer enkele belangrijke mijlpalen voor het vaccinatiecentrum regio Borgloon: 80% van de inwoners van Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen kreeg inmiddels minstens 1 vaccindosis toegediend en vanochtend werd het 30.000ste prikje gezet. Die eer viel te beurt aan de 31-jarige Marlies Coenen uit Wintershoven.

Om dit gedenkwaardig moment te vieren, kreeg Marlies een geschenkmand met streekproducten aangeboden. Marlies was aangenaam verrast door deze attentie: “Vandaag kreeg ik de eerste dosis van het Pfizer-vaccin. Ik ben nu 14 weken zwanger van mijn eerste kindje en de gynaecoloog raadde het aan om me te laten vaccineren. En in september willen we nog eens op vakantie gaan. Dan is het toch belangrijk om volledig gevaccineerd te zijn. Buiten een klein prikje voel je er trouwens niks van!”

 

Dat de vaccinatiecampagne goed vooruit gaat bewijzen ook deze cijfers: bijna de helft (47%) van de inwoners is al volledig gevaccineerd.
Deze week staan er ongeveer 2.500 vaccinaties ingepland, die vooral tot de leeftijdscategorie van de 34- tot 26-jarigen behoren en er komen heel wat mensen langs voor hun tweede prik.
Ondertussen gingen ook de uitnodigingen voor de geboortejaren 1997 tot 2000 de deur uit.

PRIKJE GEHAD?

MAAK EEN VACCINATIESELFIE!

21.05.2021

Corona_VaccinatiecentrumRegioBorgloon_AanpassingWebsite_Nieuwsbericht0

Vanaf deze week wordt de rustruimte van het vaccinatiecentrum regio Borgloon opgevrolijkt met een heuse selfiewall. Als je er na jouw prik tegen COVID-19 nog even moeten wachten, kan je een leuke selfie maken voor de slogan ‘Ik doorprik de coronabubbel’. Enkele gevaccineerde inwoners testten de wand al uit …

 

Groepsimmuniteit is de enige manier om corona te verslaan. Dat kunnen we alleen bereiken als minstens 70% van de bevolking zich laat vaccineren. Ook jij werkt daaraan mee als je je laat vaccineren en daar mag je best fier op zijn. Door een foto te maken voor de selfiewand laat je zien dat jij ingeënt bent tegen het coronavirus en kan je dit belangrijke moment delen met familie en vrienden. Misschien overtuig je zo zelfs nog enkele twijfelaars om zich toch te laten vaccineren!

 

Wil jij ook ambassadeur worden van de vaccinatiecampagne? Deel dan jouw vaccinatieselfie op sociale media, voeg er de hashtag #samendoorprikkenwedecoronabubbel aan toe en tag jouw gemeente.

VACCINATIE EN VAKANTIE

12.05.2021

Corona_VaccinatiecentrumRegioBorgloon_AanpassingWebsite_20210507_02b

De vaccinatiecentra doen er alles aan om iedereen zo snel mogelijk te vaccineren. Als alles goed gaat krijgt iedere Vlaming (> 18 jaar) tegen 11 juli, voor de start van de zomervakantie, een eerste prikje toegediend. Maar ook de tweede vaccindosis is belangrijk voor een volledige en langdurige bescherming.

Hou bij het plannen van een vakantie of reis naar het buitenland dus rekening met je vaccinatieafspraken. Je bent best volledig gevaccineerd voor je op vakantie of reis vertrekt. 

Kan je toch niet wachten? Plan je reis dan tussen je twee vaccindosissen, maar zorg dat je tijdig terug bent voor je tweede dosis. Die kan niet worden uitgesteld. 

Meer over vaccinatie en vakantie vind je via deze link: www.laatjevaccineren.be/vaccinatie-en-vakantie

VRIJWILLIGERS MEER DAN OOIT VAN ONSCHATBARE WAARDE

Corona_VaccinatiecentrumRegioBorgloon_AanpassingWebsite_Nieuwsbericht0

Er werd de voorbije maanden hard gewerkt om het vaccinatiecentrum regio Borgloon op poten te zetten en vorige week werden de eerste vaccinaties vlot gezet.

 

Naast de medische professionals spelen de vele vrijwilligers een belangrijke rol in het welslagen van het vaccinatieproces. Net zoals bij een voetbalclub of muziekvereniging, zijn er in het vaccinatiecentrum heel wat taken die uitgevoerd worden door allerhande vrijwilligers. Denk hierbij aan toezichthouders, mensen voor het onthaal, mensen om te registreren, parkeerwachters, stewards, ... Zoals je alvast merkt, vormen ze elk een cruciale schakel om de vaccinatiecampagne te doen slagen. Voor het centrum regio Borgloon kunnen we op maar liefst ruim 350 vrijwilligers rekenen. Ze werden op voorhand allemaal gescreend en kregen de nodige instructies voor hun concrete taakinvulling. Per vaccinatieshift werken er een 15-tal vrijwilligers mee. 

 

Een welgemeend woordje van dank voor deze vrijwilligers is bij deze helemaal op zijn plaats, en zeker omdat het de Week van de Vrijwilliger is: dank jullie wel voor jullie aanhoudende inzet en zo samen de pandemie te verslaan!

 

Wil jij ook graag vrijwillig meehelpen in het vaccinatiecentrum, stel je dan kandidaat via volgende link: https://www.helplimburgvaccineren.be/.

 

Heb je je al kandidaat gesteld, maar werd je nog niet gecontacteerd? Dan mag je in de loop van de volgende weken een telefoon of mailtje verwachten. Eenmaal het vaccineren op volle toeren draait, hebben we de hulp van jullie allemaal zeker nodig.

GESLAAGDE REPETITIE VOOR VACCINATIECENTRUM REGIO BORGLOON

Vaccinatiecentrum regio Borgloon19
Vaccinatiecentrum regio Borgloon18
Vaccinatiecentrum regio Borgloon17
Vaccinatiecentrum regio Borgloon16
Vaccinatiecentrum regio Borgloon15
Vaccinatiecentrum regio Borgloon14
Vaccinatiecentrum regio Borgloon13
Vaccinatiecentrum regio Borgloon12
Vaccinatiecentrum regio Borgloon11
Vaccinatiecentrum regio Borgloon10
Vaccinatiecentrum regio Borgloon09
Vaccinatiecentrum regio Borgloon08
Vaccinatiecentrum regio Borgloon07
Vaccinatiecentrum regio Borgloon06
Vaccinatiecentrum regio Borgloon05
Vaccinatiecentrum regio Borgloon04
Vaccinatiecentrum regio Borgloon03
Vaccinatiecentrum regio Borgloon02
Vaccinatiecentrum regio Borgloon01

Op vrijdag 12 februari werden alle stappen door vrijwilligers getest én goedgekeurd tijdens de zogenaamde ‘dry-run’. Hiermee is het vaccinatiecentrum in GC Panishof klaar voor de vaccinatiecampagne.

 

Het volledige vaccinatieproces werd tijdens deze testdag gesimuleerd: van de registratie aan het onthaal en de begeleiding naar de wachtruimte tot de toediening van het spuitje en de wachtperiode na de vaccinatie. Tachtig proefpersonen doorliepen succesvol het scenario dat hiervoor werd uitgeschreven en kregen vervolgens de kans om hun aanpassingen door te geven aan medewerkers van de organisatie.

 

Hiermee is het vaccinatiecentrum helemaal klaar voor de ruim 30 000 inwoners uit de vier verschillende gemeenten hier de komende maanden op dagelijkse basis gevaccineerd worden tegen COVID-19. In de week van 22 februari wordt een beperkte levering van de eerste vaccins verwacht. Hiermee zullen eerst de zorgverleners ingeënt worden.

  

En nu?

 

Als burger moet je verder niets ondernemen. Als het zover is zal je een persoonlijke uitnodiging ontvangen via mail, sms of brief. Daarin staat vermeld wanneer jouw vaccinatie voorzien is. Hierin staat ook wat je moet doen om jouw vaccinatiemoment te bevestigen of te wijzigen en wat je moet meebrengen.

 

De lokale besturen Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen werken ook samen aan een website en folder waar je binnenkort alle informatie over het vaccinatiecentrum en het vaccinatieproces terug zal vinden. Een lokaal callcenter zal je helpen met al jouw vragen. Ook via dit callcenter kan je je vaccinatie-uitnodiging bevestigen of wijzigen.